Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kvarner képes leírás - Horvát városok.tlap.hu
részletek »

Kvarner - Horvát városok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: horvat-varosok.tlap.hu » Kvarner
Keresés
Találatok száma - 6 db
Fiume és a magyar kereskedelmi tengerészet

Fiume és a magyar kereskedelmi tengerészet

Mit is jelent ma Fiume (Rijeka) a magyarok számára. Legtöbben csak a mai, szláv nevét ismerik, és ha a nyaralásaik során arra járnak, fel sem merül bennük a gondolat, hogy valaha itt ringott a magyar tengerhajózás bölcsője. A ma még élő magyar tengerészek némileg másként tekintenek Fiumére, hiszen itt látták meg először a tengert, illetve Sulinánál, amikor a 'hazajáró' hajóikkal kifutottak a Fekete-tengerre. Az 1960-as évek közepétől viszont a nagyobb óceánjárók egy részét kivéve, nem akadt olyan hajónk, mely meg ne fordult volna a rijekai kikötőben. Érdemes tehát áttekinteni a város, a kikötő és egyben a magyar tengerhajózás fejlődését.

Fiume magyar szemmel

Fiume magyar szemmel

Egykori magyar kikötőváros az Adriai-tenger északi szegletében a Kvarner öbölben. Ma Rijeka néven Horvátország legnagyobb ipari kikötője. A város 1779-1809, továbbá 1822-1848 és 1868-1918-ig Magyarországhoz tartozott. Bár az anyaországgal közvetlenül területi kapcsolata nem volt, hiszen a Drávától a korabeli utazónak még legalább 250 km-t kellett haladnia dél felé, mélyen bent horvát területen, mégis mint egykori magyar főúri birtokterület (Corpus Separatumként, tehát különválasztott részként) a magyar koronához tartozott. A képen látható a tengerbe ömlő Fiumara folyó, amely a város és egyben Magyarország nyugati határa volt, mely elválasztotta Horvátországtól.

Kvarner Régió

Kvarner Régió

Az Adria messze kéklő tükrének partvidékén Crikvenica értékes drágakő gyanánt ragyog. Napos, tiszta levegője, sima strandjai, nagy komforttal berendezett szállodái méltán avatják világhírűvé. A régió kedvező éghajlati viszonyai, az évi 2500 napfényes óra, a ragyogó talajú homokos strandok, és a számtalan szórakozási lehetőség évente sok ezer látogatót csal ide. Fő jellegzetessége a tengerben helyenként felbukkanó édesvízi források, amelyek kedvezően hatnak az ottani növényzetre, ezért a tengerben sok halfajta található. Ezt a delfinek is tudják, ezért gyakran lehet velük találkozni a gyerekek nagy örömére. A régió törzslátogatói közé tartoznak a hattyúk is, akik évek óta ide járnak, és talán ez az egyetlen hely a világon, ahol a hattyúk a tengerben úszkálnak...

Horvátországi Utazás magazin hírek
Makarska
Makarska Makarska - a város, amelyben a világ legértékesebb csigáit és kagylóit őrzik Makarska-ban, a ferences rendi kolostor pincéjében található az a Múzeum, amelynek csiga- és kagylógyűjteményét a világ legértékesebbjeként tartják számon. A kagylók illetve csigák nem csak morfológiai és biológiai szempontok szerint lettek kiállítva, hanem megismerkedhetünk...
Krapanj - a szivacsvadászok és halászó asszonyok szigete
Krapanj - a szivacsvadászok és halászó... Krapanj a Šibeniki szigetvilág legkisebb (csupán 0,36 km2-es) és legalacsonyabb...
Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes tájain - a kuterevói mackómenedékhely
Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes... A Lika magas hegyei között megbúvó Kuterevo falucskában található a...
Kvarner-öböl

Kvarner-öböl

Kvarner-vidék földrajzilag az Isztria szerves folytatása DK-i irányban - ide tartoznak a Kvarner-öböl szigetei a viszonylag keskeny szárazföldi partszakasszal, amely felett festői hegyvonulat húzódik. A térség jellegzetes mikroklímája révén már a múlt század második felében népszerű arisztokrata nyaralóhellyé és gyógyüdülőhellyé nőtte ki magát. Opatija, Lovran vagy Icsicsi városok patinás szállodái a legmagasabb idegenforgalmi igényeknek is eleget tesznek, míg a horvát 'karnevál fővárosban', Rijekában és a környező, csodás fekvésű településeken egész éven át egymást éri a sok szórakoztatóprogram.

Opatija - Abbázia

Opatija - Abbázia

Opátija - korábbi nevén Abbázia- nem tartozik a legrégebbi horvát városok közé, mégis az egész adriai partszakaszra jellemző igen kedvező földrajzi adottságok ezt a várost és a környékét is nagyon kedvelt turisztikai célponttá tették. A fellendülést e téren a XIX. század második fele hozta, amikor az egészségre rendkívül jótékony levegője miatt felfedezték maguknak az Osztrák-Magyar Monarchia arisztokrata rétegei, s ennek köszönhetően számos szebbnél-szebb villa, nyaraló épült.

Rijeka

Rijeka

Rijeka a Kvarner-öböl északi sarkában található. 160.000 f˜s lakosságával a harmadik legnagyobb horvát város, fontos vasúti és közúti csomópont. Innen indul az Adria-f˜út, amely Spliten keresztül egészen Dubrovnikig vezet. Rijekában található Horvátország legnagyobb kiköt˜je.

Tuti menü