Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Horvát városok linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Horvát városok képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: horvat-varosok.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 89 db
1000 éves Sibenik

1000 éves Sibenik

Ez a gyönyörű dalmát város 1000 éves múltra tekint vissza. Sibenik minden kis kacskaringós utcácskája és háza valamilyen történelmi eseményről beszél és igazi mediterrán hangulatot áraszt. UNESCO világhagyatékának részévé nyilvánított város!

A dalmát tengerparti városok

A dalmát tengerparti városok

Mi teszi Dalmáciát ennyire vonzóvá? A tiszta tengere, a partvidéke, a természete, a történelme, esetleg az építészete, vagy mindez együttvéve? Nem is fontos talán. Dalmácia már évtizedek óta nagyszámú turistát vonz a világ minden tájáról, akik pedig egyszer ellátogattak ide, szinte bizonyosan visszatérnek.

Adatok horvátországról

Adatok horvátországról

Horvátország az Adria tenger partján fekszik. Tengerpartjainak hossza 1788 km, amelyet közel 1200 kisebb nagyobb sziget szegélyez.A szigetek között kb. 60 lakott. A szigetek tengerpartjainak hossza 4000 km. A szigetek és a szárazföld között gyakran fúj a bóra nevezetű szél, amely hűvös és kellemetlen, a tenger felől pedig a melegebb misztrál fúj.A tengeren naponta egyszer van apály és dagály, amelynek a szintkülönbsége eléri a 60 centimétert. Szlovéniával, Magyarországgal, Szerbiával, és Boszniával határos. Az ország 2005 óta pályázik az Európai Uniós tagságra.

Horvátországi Utazás magazin hírek
Makarska
Makarska Makarska - a város, amelyben a világ legértékesebb csigáit és kagylóit őrzik Makarska-ban, a ferences rendi kolostor pincéjében található az a Múzeum, amelynek csiga- és kagylógyűjteményét a világ legértékesebbjeként tartják számon. A kagylók illetve csigák nem csak morfológiai és biológiai szempontok szerint lettek kiállítva, hanem megismerkedhetünk...
Krapanj - a szivacsvadászok és halászó asszonyok szigete
Krapanj - a szivacsvadászok és halászó... Krapanj a Šibeniki szigetvilág legkisebb (csupán 0,36 km2-es) és legalacsonyabb...
Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes tájain - a kuterevói mackómenedékhely
Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes... A Lika magas hegyei között megbúvó Kuterevo falucskában található a...
Az Adria ékszerdoboza, Dubrovnik

Az Adria ékszerdoboza, Dubrovnik

A város története. Dubrovnik (Raguza) tenger felé néző sziklakiszögellése már a 7. században is lakott volt, görög és római halászok élték itt mindennapjaikat. A 9. században a város, akkori nevén Ragusinum, Bizánc fennhatósága alá tartozott, s legfőbb feladata a velenceik támadásainak kivédése volt.

Az egykori Dubrovniki Köztársaság aranya

Az egykori Dubrovniki Köztársaság aranya

Az egykori Dubrovnik városállam gazdasági életében a tengerisó-feldolgozás hihetetlenül fontos szerepet töltött be, így nem csoda, hogy a város alkotmányának számító, 1272-ből származó alapokmányban hat törvénycikk is szabályozza a só feldolgozásával és forgalmazásával kapcsolatos tevékenységeket. A sókereskedésből származó haszon ugyanis minden más árufajtáét felülmúlta, ezért az hamarosan állami monopóliummá lett. Ekkor hozták létre a fejedelmi &quo;sóhivatalt&quo;, mely az állandó minőségellenőrzés mellett felügyelte és összehangolta a sókereskedéssel kapcsolatos valamennyi tevékenységet.

Az Isztriai-félszigetről

Az Isztriai-félszigetről

Isztria a horvát Adria egyik legnépszerűbb nyaralóhelye, különösen a magyarok körében, hiszen hazánkból egy fél napi utazással már ott is vagyunk az Adria-tenger legnagyobb félszigetén, Horvárország legfejlettebb idegenforgalmi körzetében. A félsziget változatos kikapcsolódást nyújt az aktív pihenők, és a nyaralni vágyók számára egyaránt. A kellemes mediterrán klíma, a történelmi emlékekben gazdag, hangulatos tengerparti városkák, a kristálytiszta vizű tenger - mind, mind vonzzák a látogatókat. Akik sohasem csalódnak! Isztria az a hely, ahová szívesen visszatér az ember.

Biograd

Biograd

A horvát királyok néhai koronázó városa, Biograd ma már egy jól ismert idegenforgalmi és különösképpen hajózási központ egyben az azonos nevű riviéra központja. Ezt a félszigeten fekvő emberléptékű kis várost korszerű jacht-kikötők és káprázatos parti sétány veszi körül, melyről lenyűgöző kilátás nyílik az egyik legfestőibb tengerszorosra, a Pašmani csatornára és a környező szigetekre.

Dalmácia

Dalmácia

Dalmácia (horvátul Dalmacija, olaszul Dalmazia, latinul Dalmatia) Horvátország egyik régiója. Területe közel 11 960 km2, Horvátország területének körülbelül 21%-a, lakossága 2001. évi adatok alapján mintegy 855 000 fő, amely Horvátország lakosságának 20%-a. Népsűrűsége 71,5 fő/km2 (Horvátországé 78 fő/km2).

Dalmácia városai

Dalmácia városai

Mi teszi Dalmáciát ennyire vonzóvá? A tiszta tengere, a partvidéke, a természete, a történelme, esetleg az építészete, vagy mindez együttvéve? Nem is fontos talán. Dalmácia már évtizedek óta nagyszámú turistát vonz a világ minden tájáról, akik pedig egyszer ellátogattak ide, szinte bizonyosan visszatérnek. Horvátország legnagyobb idegenforgalmi régiójában négy csodálatos város található: a háromezer éves Zadar, a horvátok által alapított legrégebbi város Sibenik, az ókori római császár, Diocletianus által épített palotáról nevezetes Split, illetve az UNESCO világörökségének is részét képező Dubrovnik.

Hirdetés
Dalmát ingatlaniroda

Dalmát ingatlaniroda

A KFTkreátor ingatlan iroda a legkülönfélébb ingatlantípusokat kínálja megvételre. Munkatársaink magyarul is beszélnek, így a magyar befektetők saját anyanyelvükön intézhetik ingatlanvásárlási ügyeiket Horvátországban. Apartmant, kisebb stúdió-lakást keres, esetleg tengerre néző villát? Irodánk segít megtalálni azt az ingatlant, amelyik kielégíti ügyfelei minden igényét, s tanácsadással is szolgálunk, hogy klienseink tisztában legyenek a helyi viszonyokkal, ingatlanos ügyintézéssel. Keressen minket Makarskán.

Diocletianus császár és Split

Diocletianus császár és Split

Miért volt Diocletianus császár számára kedvesebb a káposzta a birodalomnál? A római uralkodó és az egyiptomi hadjáratokban diadalmaskodó hadvezér és császár, teljes nevén Gaius Valerius Aurelius Diocletianus császár 295-ben lelt rá a megálmodott császári palota méltó helyére. Az Aszpalathosz-öblöt és az öbölben elhelyezkedő Spalatum (Split) települést szemelte ki magának.

Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik, az 'Adria gyöngye', a dalmát tengerparton található kikötőváros. A 13. századtól kezdődően fontos tengeri kereskedelmi központ volt - fénykorában, a 15. és 16. században a kontinens legnagyobb városai között szerepelt. 1667-ben egy földrengés jelentősen megrongálta, de az épen maradt barokk, reneszánsz és gótikus templomai, kolostorai és palotái világörökségi státuszt vívtak ki a városnak.

Dubrovnik - A világ legszebb városai

Dubrovnik - A világ legszebb városai

Dubrovnik védőszentje Szent Balázs csaknem ezer éve. A legenda szerint 971-ben a velenceiek meg akarták támadni a várost és csellel elfoglalni. Azt a látszatot keltették, hogy nem azért vannak ott, hogy ártsanak a városnak, csak pihenőt tartanak hajóhadaikkal és utána tovább indulnak. Csakhogy éjjel a város egyik szerzetesének megjelent Szent Balázs, aki figyelmeztette, hogy a velenceiek el fogják foglalni a várost. A szerzetes rögtön értesítette a város vezetőit, akik komolyan vették a helyzetet és felkészültek a csatára, a velenceiek vesztettek és el kellett vonulniuk. Szent Balázs nálunk is ismert védőszent, ezenkívül ismerjük népi hagyományaink által is, a balázsolás, ill. balázsjárás is az ő személyéhez fűződik.

Dubrovnik - Világörökség

Dubrovnik - Világörökség

Dubrovnik, the pearl of the Adriatic, city of unique cultural and political history, was placed on UNESCO's list of world heritage sights in 1979. Dubrovnik gained its sovereignty after the 13 century when the Republic of Dubrovnik was formed, the trading power of the Mediterranean. Dubrovnik kept its freedom of trade through diplomatic routs, and also with their protective walls and fortress'.

Dubrovnik guide

Dubrovnik guide

This is web site which will show you Dubrovnik, the way it really is, the way we see it, the proud citizens. We will give you a joyful tourism insight of the whole region with lots of pictures, destination guides, amazing stories, and the local legends. Be our guest for a while and witness Croatia's most beautiful beaches shaped like providence and countless islands as heavenly as the stars.

Dubrovnik Infók

Dubrovnik Infók

Dubrovnik (Raguza, Ragusa) Horvátország és Dalmácia déli részén, a 412 méteres Srdj-hegy lábánál, a szárazföldbe mélyen benyúló tengerágtól, a Rijeka Dubrovačktól a Sv. Jakov-fokig terjedő partrészen fekszik. A fallal körülvett festői, régi Raguza, az óváros a Ploče és a Pile kapuk közt terül el. A mai Dubrovniknak a Pile kapun túli része egybeolvad Gruž kikötővárossal, s kiterjed az ezzel szemben elterülő Lapad-félszigetre is.

Dubrovnik részletesen

Dubrovnik részletesen

Dubrovnik Horvátország egyik legfrekventáltabb területe, köszönhetően a város történelmének és a kikötőjének. A várost a turisták tartják el, köszönhetően a gazdag történelemnek. Mivel Dubrovnik évszázadokon keresztül meghatározó gyémántja volt az Adriai-tengernek, így nem meglepő, hogy több ezer ember kíváncsi a fallal körülvett városra. Látványosságban nincs hiány, így aki csak egy napra érkezik annak döntenie kell az óváros látványosságai és a mesés tengerparti kikötő között. A látnivalók mellett természetesen számos szuvenír bolt, étterem, helyben készült kézimunkák mellett még sok más vár arra, hogy felfedezd.

Tuti menü