Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Közép-Horvátország, Szlavónia és Zagorje képes leírás - Horvát városok.tlap.hu
részletek »

Közép-Horvátország, Szlavónia és Zagorje - Horvát városok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: horvat-varosok.tlap.hu » Közép-Horvátország, Szlavónia és Zagorje
Keresés
Találatok száma - 13 db
Eszék

Eszék

Eszéket nem csak a szép épületek teszik vonzó célponttá, hanem az életmód, a vendégszeretet, a kulturális emlékek, valamint a környező Szlavónia és Baranya megye által kínált sok-sok érdekes program és látnivaló is. Az Eszékre érkező vendégeknek néhány hónapja már két új turistainformációs központ is a rendelkezésére áll.

Eszék: ölel a város

Eszék: ölel a város

A horvátok szeretnek órákig egy kávé mellett elülni, elbeszélgetni, ezért a kávézók foteljei általában terebélyesek. Pécsről Horvátországba származó újságíró kolleginám, Kutin Zsuzsa állítja a fentieket, miközben Eszéken kalauzol.A kávézók foteljai valóban barátságosan ölelik körbe az embert, de az egész városról elmondható: kedélyes, barátságos, ölelő.

Eszék: római tábortól a Tenkes kapitányáig

Eszék: római tábortól a Tenkes kapitányáig

Már az őskortól lakott település volt Eszék városa, amely Osijek néven a magyar határtól negyven kilométerre Horvátországban található. Talán kevesebben döntenek úgy, hogy ide szeretnének kirándulást tenni, pedig a történelmi emlékek, a látnivalók és a szlavóniai konyha nem okoz csalódást senkinek.

Horvátországi Utazás magazin hírek
Makarska
Makarska Makarska - a város, amelyben a világ legértékesebb csigáit és kagylóit őrzik Makarska-ban, a ferences rendi kolostor pincéjében található az a Múzeum, amelynek csiga- és kagylógyűjteményét a világ legértékesebbjeként tartják számon. A kagylók illetve csigák nem csak morfológiai és biológiai szempontok szerint lettek kiállítva, hanem megismerkedhetünk...
Krapanj - a szivacsvadászok és halászó asszonyok szigete
Krapanj - a szivacsvadászok és halászó... Krapanj a Šibeniki szigetvilág legkisebb (csupán 0,36 km2-es) és legalacsonyabb...
Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes tájain - a kuterevói mackómenedékhely
Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes... A Lika magas hegyei között megbúvó Kuterevo falucskában található a...
Horvát Zagorje

Horvát Zagorje

A zagorjei dombok vonzanak és békés pillanatok eltöltésére hívogatnak a természetben. A zagorjei vidéket számos erdő, termálfürdő és kulináris specialitások jellemzik. Senki sem marad közömbös, amikor meglátja a végeláthatatlan szőlőültetvényeket, melyek Zagorje szelíd zöld lankáin találhatók. Zagorje a világon az egyik legfontosabb neandervölgyi lelet miatt a legismertebb, a Hušnjakovo brdo lelőhely miatt, ahol megtalálták a krapinai ősembert. A Zagorje gazdag történelmi mesékben és népi legendákban. Nincs olyan horvát iskola, mely ne oktatna Matija Gubecről, a parasztfelkelés vezéréről, valamint Gubec hársfájáról, melyre felakasztották, és mely a parasztfelkelés elfojtásának a szimbóluma. A Horvát Zagorje számos termálvíz-forrással rendelkezik, melyek már akkor ismertek voltak, amikor a rómaiak uralkodtak a mai Horvátország területén.

Horvátország régiói

Horvátország régiói

Közép-Horvátország a Száva, a Dráva és a Mura folyók vidéke. Horvátország ezen részén végighaladva megismerkedhetünk annak kontinentális jellemzőivel, megtekinthetjük sík vidékeit, melyeket azok a szelíd dombok ellenpontoznak melyek telis tele vannak szőlőskertekkel, lombhullató erdőkkel, valamint középkori várkastélyokkal.

Karlovac

Karlovac

A mai Karlovac egy a törökök elleni védelemre épített középkori vár körül alakult ki. A várost 1579-ben alapították. A város központja ma is emlékeztet erre a várra. Zágrábtól 55 km távolságra fekszik dél-nyugati irányban.

Ludbreg  a világ közepe.

Ludbreg a világ közepe.

Horvátországban található Ludbreg, nem messze a magyar határhoz, Letenyétől kb. 30 km-re. A helyiek ősidők óta úgy vélik, hogy városuk fekszik a világ közepén. A legenda szerint ettől a várostól kezdődően számították ki az ősi földköröket, s ezeken a földkörökön keletkeztek Európa nagy városai. Ludbreg antipodusa a földgömb ellenkező oldalán található, az Antipodes nevű sziget Új-Zéland közelében.

Samobor - a krémes városa.

Samobor - a krémes városa.

Samobor város Horvátországban Zágrábtól 20 km-re, a szlovén határtól 5 km-re fekszik festői szépségű völgyben a Samobor-hegységben, a Gradna patak partján. A patak rákok és pisztrángok élőhelye. IV. Béla királyunk1242-ben megerősítette a város szabadság jogait. A csodálatos kis városka festői környezete számtalan pihenési és kirándulási lehetőséget kínál. Horgászok, vadászok, hegymászók, túrázók, természetkedvelő emberek, vagy éppen a gasztronómia élvezeteket kedvelők, mindenki megtalálhatja a kedvére valót a városban és környékén.

Sisak - Sziszek

Sisak - Sziszek

Neve a kelta seg-sga (= sás, nád) szóból ered, ebből a görögben Sziszkia lett, innen vette át a latin Siscia alakban. Zágrábtól délkeletre a Száva, a Kulpa és az Odra folyók találkozásánál fekszik. A Kr. e. 4. században már kelta település állt helyén, melyet Segesticának neveztek, latin neve később Siscia volt.

Hirdetés
Szlavón Bánság

Szlavón Bánság

A Szlavón bánság, a történelmi Szlavónia a mai Horvátország területén, eredetileg a Dráva és a Száva között és a Száva túlsó partján a Kapela hegységig terjedő területen lévő földrajzi-politikai régiót jelentette. A Magyar Királyság részeként Szlavónia élén a szlavón bán állt. Szlavónia státusza így hasonlított az erdélyi vajda által kormányzott Erdélyéhez. Etnikailag Szlavónia a horvátokkal rokon szláv többségű terület volt, de Mohács előtt szigorúan megkülönböztették a szlavóniai jobbágyokat nemcsak a magyaroktól, hanem a horvátoktól is.

Trakošćan romantikus vára

Trakošćan romantikus vára

Távol a város zajától, festői környezetben magasodik Trakošćan vára Horvátországban, Varasdtól kb. 40 km-re és 7 km-re a szlovén határtól. Az első vár a 13. században a Zagorjei grófság védelmére épült. Első ismert tulajdonosai a Cillei grófok voltak. A 15. században Corvin Jánosé majd Gyulay Jánosé volt.

Varasdi vár

Varasdi vár

A 16. század végéig a varasdi Öreg várnak sok tulajdonosa váltotta egymást. Cillei II. Hermann, 1397-ben kapta meg Zsigmond királytól Varasdot, majd hamarosan az egész Zagorját és Csáktornyát is. Cillei Ulrik 1456-os halála után, a család utolsó tagja volt, a várat Vitovác János vette birtokába, aztán Corvin János, majd 1504-től özvegye Frangepán Beatrice és második férje, Brandenburgi György őrgróf, aztán Pekry Lajos, Báthory István magyar nádor (1527-1531), Ungnádi Iván báró (1543-1584) és végül az Erdődy grófok.

Vukovar

Vukovar

Welcome to the official website of the Vukovar Tourist Board. We invite you to view the contents and take a little stroll through our lovely town, and at the same time obtain some useful information. We hope this will inspire you to come and visit Vukovar, the town which is justly called the Triumphal Gate of Croatia.

Tuti menü