Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Világörökség képes leírás - Horvát városok.tlap.hu
részletek »

Világörökség - Horvát városok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: horvat-varosok.tlap.hu » Világörökség
Keresés
Találatok száma - 4 db
Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik, az 'Adria gyöngye', a dalmát tengerparton található kikötőváros. A 13. századtól kezdődően fontos tengeri kereskedelmi központ volt - fénykorában, a 15. és 16. században a kontinens legnagyobb városai között szerepelt. 1667-ben egy földrengés jelentősen megrongálta, de az épen maradt barokk, reneszánsz és gótikus templomai, kolostorai és palotái világörökségi státuszt vívtak ki a városnak.

Dubrovnik - A világ legszebb városai

Dubrovnik - A világ legszebb városai

Dubrovnik védőszentje Szent Balázs csaknem ezer éve. A legenda szerint 971-ben a velenceiek meg akarták támadni a várost és csellel elfoglalni. Azt a látszatot keltették, hogy nem azért vannak ott, hogy ártsanak a városnak, csak pihenőt tartanak hajóhadaikkal és utána tovább indulnak. Csakhogy éjjel a város egyik szerzetesének megjelent Szent Balázs, aki figyelmeztette, hogy a velenceiek el fogják foglalni a várost. A szerzetes rögtön értesítette a város vezetőit, akik komolyan vették a helyzetet és felkészültek a csatára, a velenceiek vesztettek és el kellett vonulniuk. Szent Balázs nálunk is ismert védőszent, ezenkívül ismerjük népi hagyományaink által is, a balázsolás, ill. balázsjárás is az ő személyéhez fűződik.

Horvát UNESCO emlékek

Horvát UNESCO emlékek

Az Adriai-tenger mentén található kulturális-és természeti értékek méltán lettek az UNESCO Világörökség részei. Horvátország mind természeti ,mind történelmi és-kulturális értékekben gazdag, ezért az UNESCO Világörökségek listájára 6 történelmi-kulturális és természeti öröksége került fel. Horvátország kulturális-történelmi világörökségei: Diokleciánus palota,- Split, Euphrasus bazilika - Poreč, Trogir, Szent Jakab katedrális-Šibenik , Dubrovnik óvárosa, Plitvicei-tavak, Stari Grad-síkság.

Horvátországi Utazás magazin hírek
Makarska
Makarska Makarska - a város, amelyben a világ legértékesebb csigáit és kagylóit őrzik Makarska-ban, a ferences rendi kolostor pincéjében található az a Múzeum, amelynek csiga- és kagylógyűjteményét a világ legértékesebbjeként tartják számon. A kagylók illetve csigák nem csak morfológiai és biológiai szempontok szerint lettek kiállítva, hanem megismerkedhetünk...
Krapanj - a szivacsvadászok és halászó asszonyok szigete
Krapanj - a szivacsvadászok és halászó... Krapanj a Šibeniki szigetvilág legkisebb (csupán 0,36 km2-es) és legalacsonyabb...
Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes tájain - a kuterevói mackómenedékhely
Öko-látványosság Lika hegyes-völgyes... A Lika magas hegyei között megbúvó Kuterevo falucskában található a...
Horvátország világörökségi kincsei

Horvátország világörökségi kincsei

A világörökségi kincsek általában egy adott ország legszebb, legérdekesebb látnivalói közé tartoznak, melyeket feltétlenül érdemes megtekinteni. Gondoljuk csak a magyarországi világörökségi helyszínekre, azok is az ország legszebb tájai közé tartoznak. A Horvátország info oldal ezen része tehát bemutatja Horvátország világörökségi kincseit, melyeket, ha arrafelé járunk, nem szabad kihagyni. Horvátországban a következő 6 hely található az UNESCO világörökség listáján.

Tuti menü